Support my blog by clicking the Ads, TQ

TANGAN YANG MEMBERI LEBIH MULIA DARIPADA TANGAN YANG MENERIMA. SEKECIL MANA SUMBANGAN YANG DI HULURKAN, IA CUKUP BERMAKNA KEPADA SI PENERIMA YANG HIDUP SERBA KEKURANGAN, MALAH ‘BUAH TANGAN’ YANG TIDAK SEBERAPA ITU MAMPU MENERBITKAN SENYUMAN, WALAUPUN CUMA UNTUK SEKETIKA

Search This Blog

Keistimewaan Buah Tunjuk Langit

Saturday, July 2, 2011As Salam & hola,
TUNJUK LANGIT telah mendapat perhatian di mata dunia sejak kebelakangan ini setelah banyak kajian bioteknologi yang dijalankan menemui pelbagai kebaikan yang boleh diperolehi daripada buah tersebut. Pakar-pakar saintis bioteknologi berpendapat bahawa biji dari buah Mahogany mengandungi banyak khasiat semulajadi yang boleh dijadikan penawar bagi membantu dan meningkatkan sistem pengedaran darah di dalam tubuh manusia. 

Buah TUNJUK LANGIT mempunyai keistimewaan yang sukar diperolehi dari mana­mana tumbuhan herba di seluruh dunia. Ia mengandungi kandungan tertinggi tiga komposit aktif utama iaitu Flavonoids, Saponins dan Bitter Alkaloid. Di samping itu, ia juga mengandungi pelbagai nutrisi semulajadi yang dapat mengekalkan tahap kesihatan tubuh badan dan meningkatkan tenaga keseluruhan badan manusia seperti protein, mineral, pelbagai vitamin, karbohidrat dan sebagainya. 

BAHAN AKTIF PENTING DALAM BUAH TUNJUK LANGIT. 

1.FLAVONOIDS 
Bahan Flavonoids yang tinggi di dalam buah Mahogany mengandungi bahan enzim semulajadi yang dapat merangsang pembukaan pembuluh darah bagi melancarkan perjalanan darah ke seluruh badan serta membekalkan nutrisi dan oksigen lalu bertindak sebagai enzim anti-pengoksidaan:-Fungsi-Fungsi Utama -Mengurangkan tahap gula dalam darah -Menyeimbangi kandungan gula dalam darah -Memperbaiki kelancaran peredaran darah -Menyingkirkan redikal bebas dalam tubuh badan -Memperbesarkan dan menguatkan keanjalan saluran darah -Mengurangkan kandungan kolestrol yang tidak baik di dalam darah 

2.SAPONINS 
Saponins di dalam buah TUNJUK LANGIT dapat mengurangkan lemak dan kolesterol pada dinding saluran darah bagi melancarkan perjalanan darah. Keadaan ini akan membantu menguatkan fungsi jantung di mana peningkatan sistem imuniti dan pengurangan tahap pembekuan gula dalam darah akan berlaku. Kandungan bahan Saponins yang tinggi ini juga boleh didapati di dalam makanan herba yang disanjungi dunia iaitu herba Ginseng Panax.

Fungsi-Fungsi Utama Saponins
-Mempertingkatkan daya tubuh badan (daya imuniti) -Merangsangkan perembesan insulin dari pankrias -Mempertingkatkan fungsi pembinaan darah -Menangani kekejangan otot di dalam saluran pernafasan -Melancarkan sistem saluran pernafasan -Mempertingkatkan daya penghasilan sperma kaum lelaki -Memperbaiki sistem peredaran darah -Menyah toksid dalam badan (detoksifikasi) -Mengelakkan kemabukan dan keracunan -Mententeramkan fikiran dan otak -Menghilangkan kelesuan minda -Melambatkan proses penuaan -Memperbaiki insomnia -Menguatkan hati 

3.BITTER ALKALOIDS
di dalam buah TUNJUK LANGIT adalah unsur organic yang mempunyai sifat perubatan semulajadi. Buah TUNJUK LANGIT adalah amat pahit jika dimakan begitu sahaja. Rasanya pahit adalah disebabkan oleh kandungan bitter alkaloids yang tinggi di mana ia membuatkan darah di dalam badan berasa pahit dan membantutkan pertumbuhan pelbagai jenis virus dan bacteria yang menjadi penyebab utama kepada pelbagai jenis penyakit. Ini akan membantu pembinaan secara matang sel-sel darah putih di dalam tubuh manusia untuk memperkukuhkan sistem imunisasi tubuh badan bagi menghalang dari serangan organisma-organisma yang tidak baik. 

CARA MAKAN BUAH TUNJUK LANGIT
Cara yang biasa orang-orang dulu makan hanya dikunyah begitu sahaja,ambil sekeping buah tunjuk langit kunyah hingga lumat dan terus ditelan,rasanya memang pahit tapi berbaloi dengan hasilnya. Kini anda tidak perlu lagi merebus air buah tunjuk langit tersebut. Rasa air ni terlalu kelat & pahit. Kami sediakan untuk anda dalam bentuk kapsul, untuk memudahkan anda makan.0 Comments:

Web Pages referring to this page
Link to this page and get a link back!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...